Anason Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Anason

Latincesi: Pimpinella anisum

Detaylı Açıklama:

Maydanozgiller familyasindandir. Anayurdu Dogu Akdeniz havzasi ülkeleriyle Misir olup Türkiye'de Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle Burdur yöresinde yetistirilmektedir. 30-75 cm. boylanabilen, dik ya da yere yatarak gelisen bir ya da bazi türlerinde ikiyillik yari dayanikli otsu bitkidir. Kök olusumu zayif; gövdesi yuvarlak kesitli, yesil ve dallara ayrilan yapida olan anasonun yapraklari yesil renkli, güzel kokulu, kenarlari disli, yuvarlak biçimli ve hafif tüylüdür. Yaz sonunda açan ve yildiza benzeyen beyaz çiçekleri salkimlar halindedir. Bitkinin, konumuzu en çok ilgilendiren bölümü olan tohumu da güzel kokulu, açik gri-kahverengi ve yumurta biçimindedir. Günesli, soguk rüzgardan korunmali yerleri; suyu iyi akintili ve alkalik topragi seven anason, tohumuyla çogalir. Anasonun tohumunda sabit ve uçucu yaglar, nisasta ve yapiskan bitki sivisi bulunur. uçucu yaglar, anetol ve estragol adli maddeler ve bazi aldehitleri içerir. Anason tohumu, ülkemizde ulusal içki sayilan rakinin yapiminda ve pastacilikta kullanilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Sagliga yararli etkileri Eski Misirlilarla Romalilar döneminden beri bilinen ve bolca kullanilan anasonun tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söyle siralanabilir:
• Tohumunun bilesiminde bulunan uçucu yag sayesinde mide ve bagirsaklardaki gazi söktürür.
• Istahi açar ve sindirimi kolaylastirir.
• Yatistirici, rahatlatici ve spazm çözücüdür.
• Uykusuzluga karsi etkilidir.
• Soguk alginligi, öksürük, soluk borusu enfeksiyonlari, bogmaca ve bronsitte rahatlatici etkiler saglar.
• Gögsü yumusatir.
• Emzikli annelerde süt gelisini artirir.
Bütün bu etkileri saglamak üzere, anasonun olgun tohumlari yaz ortasi ile sonbahar arasinda toplanir. 1-2 tatli kasigi anason tohumu alinip uçucu yagini birakmasi için hafifçe ezilerek üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Kabin üstü iyice kapatilip 5-10 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazirlanir. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, sindirimle ilgili sikayetlerde infüzyon yemeklerden 15-20 dakika önce alinir.